Американската мисия “ИнСайт, която кацна успешно на повърхността на Марс в

...
Американската мисия “ИнСайт, която кацна успешно на повърхността на Марс в
Коментари Харесай

Откритие: френският сеизмометър, доставен на Марс от американската мисия ИнСайт, установи наличието на трусове!

Американската задача “ИнСайт ”, която кацна успешно на повърхността на Марс в края на предходната година, направи дебютното си изобретение! Доставеният от нея френски сеизмометър “SEIS ” откри своето първо марсотресение!

Нещо повече – има последователност сред данните на “ИнСайт ” и тези, получени от астронавтите на пилотираните лунни експедиции на НАСА “Аполо ”. 

Сеизмометърът е открил труса на 6-ти април или на 128-мия локален ден (сол) след кацането. Слабият, само че изразителен сигнал припомня доста на сигналите, получени на Луната в интервала сред 1969 и и 1972 година от шестте спускаеми експедиции “Аполо ”. Тогава откривателите откриха, че нашият натурален сателит е към момента геологично деен. Измерванията предоставиха скъпа информация за вътрешността на Луната и за размера на нейното ядро. Така учените съумяха да схванат доста по-добре по какъв начин преди милиарди години се е формирала прото-Луната след откъсването на материал от Земята. Днес, с помощта на сеизмометъра “SEIS ”, откривателите чакат да научат каква е еволюцията на скалистите планети.

“Първите измервания на “ИнСайт ” не престават научната активност, която бе положена от експедициите на “Аполо ”. До този миг установявахме единствено фонов звук, само че занапред нататък поставяме началото на нова изследователска област: марсианска сеизмология ”, оповестява Брус Банердт от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА. 

“SEIS ” е засякъл три други сигнала – на 14-ти март, 10-ти април и 11-ти април. Но те са прекомерно неразбираеми, с цел да се разбере дали фактически идват от вътрешността на Марс. За този от 6-ти април обаче няма подозрение.

За страдание безапелационният сигнал е към момента прекомерно слаб, с цел да могат учените да извлекат скъпа информация от него и да разгадаят вътрешната структура на Марс. Ако такова земетресение се беше случило на Земята, общоприетите сеизмометри нямаше да го открият. Но “SEIS ” е доста сензитивен уред.

И преди сеизмометри са били доставяни на Марс. Това се е случило през 70-те години, когато на повърхността на Червената планета кацнали американските спускаеми апарати “Вайкинг 1 ” и “Вайкинг 2 ”. Но “Вайкинг 1 ” не съумял да разгърне сеизмометъра си. “Вайкинг 2 ” привел в деяние прибора и засякъл няколко сигнала, само че учените по този начин и не разбрали дали идват в действителност от вътрешността на планетата или са второстепенен звук от вятъра или работата на останалите бордови принадлежности. 

За да няма този път неясноти, “ИнСайт ” спусна “SEIS ” непосредствено върху почвата, вместо да бъде инсталиран към самата роботизирана станция, както е било при “Вайкинг ”. Сега към този момент няма спор – на Марс е открит трус. 

За повече информация: CNES

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР